Γιατί έναν Σύμβουλο Επιχειρήσεων

bottleΗ καθημερινότητα και οι λεπτομέρειες της εργασίας τείνουν να εγκλωβίζουν την προοπτική μας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κυρίως το δέντρο και όχι το δάσος.  Συχνά δεν έχουμε ούτε τον χρόνο (λόγω πίεσης), ούτε τη διάθεση (λόγω κούρασης) να κάνουμε μια παύση, να πάρουμε μια ανάσα, και να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα προβλήματα με πιο σφαιρικό και αντικειμενικό τρόπο. Από την άλλη μεριά, η δύναμη της συνήθειας ασκεί μια σχεδόν υπνωτική έλξη στους ανθρώπους, μειώνοντας τη δυνατότητα για καινοτόμες λύσεις και αυξάνοντας τη χρήση αμφιβόλου επιτυχίας παραδοσιακών συνταγών.

Εδώ γίνεται εμφανής η αξία ενός εξωτερικού αντικειμενικού παρατηρητή. Αφενός, βρίσκεται εκτός του καθημερινού άγχους που συνοδεύει την όποια επιχείρηση, οπότε έχει την πολυτέλεια να προσεγγίζει την κατάσταση με πιο ολοκληρωμένο και ψύχραιμο τρόπο. Αφετέρου, δεν είναι επηρεασμένος από τις παγιωμένες τακτικές που ισχύουν στην κάθε εταιρική πραγματικότητα, συνεπώς είναι σε θέση να προσφέρει πιο απλές και δημιουργικές επιλογές.

Είναι απαραίτητος ένας σύμβουλος επιχειρήσεων; Ασφαλώς και όχι. Ο σύμβουλος δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας, αρκεί να έβρισκε το χρόνο να καθαρίσει το μυαλό του και να μελετήσει ορισμένα βασικά θέματα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Φυσικά, ούτε ο λογιστής ή ο δικηγόρος είναι απαραίτητοι: αν οι υπόλοιποι είχαμε ασχοληθεί επαρκώς με τα εν λόγω αντικείμενα, πιθανόν να κατείχαμε την ίδια γνώση και εμπειρία με εκείνους. Επειδή όμως δεν το έχουμε πράξει, είναι βέβαιο ότι είναι σε θέση να μας παρέχουν μια σαφώς καλύτερη υποστήριξη από ότι θα μπορούσαμε από μόνοι μας.

Οι υπηρεσίες ενός Συμβούλου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, και βελτιώνουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της εκάστοτε εργασιακής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.