Γιατί ένας εξωτερικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

30/01/2013

Γιατί ένας εξωτερικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε.» (Anais Nin)

Η ενασχόληση με την καθημερινότητα και η συνήθεια εγκλωβίζει την προοπτική μας. Όταν κάποιος βρίσκεται πολύ κοντά στα πράγματα, πολλές φορές τείνει να βλέπει μόνο το δέντρο και να χάνει το δάσος. Οι κουραστικές λεπτομέρειες της καθημερινής εργασίας προάγουν μια πιο στενή θεώρηση των πραγμάτων, καθώς το άτομο δεν έχει είτε το χρόνο (λόγω πίεσης), είτε τη διάθεση (λόγω κούρασης) να κάνει μια παύση, να πάρει μια ανάσα, και να αντιμετωπίσει το εκάστοτε τρέχον πρόβλημα με πιο σφαιρικό και αντικειμενικό τρόπο. Από την άλλη μεριά, η δύναμη της συνήθειας ασκεί μια σχεδόν υπνωτική έλξη στους ανθρώπους. Η λογική του «αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε» μειώνει τη δυνατότητα για καινοτόμες λύσεις και σκέψη εκτός του κουτιού, ενώ η χρήση πάγιων τακτικών και παραδοσιακών συνταγών γίνεται συνεχώς εντονότερη κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου.

Εδώ γίνεται εμφανής η αξία ενός εξωτερικού αντικειμενικού παρατηρητή. Αφενός, βρίσκεται εκτός του χορού και του καθημερινού άγχους που συνοδεύει την όποια επιχείρηση, οπότε έχει την πολυτέλεια να προσεγγίζει την κατάσταση με πιο σφαιρικό και ψύχραιμο τρόπο. Αφετέρου, δεν είναι επηρεασμένος από τις παγιωμένες τακτικές που ισχύουν στην εκάστοτε εταιρική πραγματικότητα, συνεπώς είναι σε θέση να προσφέρει πιο καθαρές και καινοτόμες λύσεις, που δεν χρωματίζονται από μικροπολιτικές ή ανούσιες παραδόσεις. Παράλληλα, κάποιος που προέρχεται από ένα υπόβαθρο θετικών επιστημών, καθώς έχει μάθει σε έναν πιο τετράγωνο και μαθηματικό τρόπο σκέψης, που πολλές φορές απουσιάζει από τις κοινωνικές επιστήμες, όπως το marketing, μπορεί κατά τον συνδυασμό και των δυο να τονώσει την έμφαση στο αποτέλεσμα, και να εκφράσει πιο ξεκάθαρα προτάσεις και λύσεις σε σχέση με τη σημερινή σχετική θολερότητα του γενικότερου επιχειρηματικού πλαισίου.

Είναι απαραίτητος ένας σύμβουλος επιχειρήσεων; Ασφαλώς και όχι. Ο σύμβουλος δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας, αρκεί να έβρισκε το χρόνο να καθαρίσει το μυαλό του από τα τετριμμένα της καθημερινής πίεσης, και να μελετήσει ορισμένα βασικά δεδομένα και παραδείγματα της βιβλιογραφίας. Με την ίδια λογική, ούτε ο ψυχολόγος, ο λογιστής, ή ο δικηγόρος είναι απαραίτητοι: αν οι υπόλοιποι είχαμε ασχοληθεί επαρκώς με τα εν λόγω αντικείμενα, πιθανόν να κατείχαμε την ίδια γνώση και εμπειρία με εκείνους. Επειδή όμως δεν το έχουμε πράξει, είναι βέβαιο ότι τέτοιοι επαγγελματίες σύμβουλοι είναι σε θέση να παρέχουν μια καλύτερη ψυχολογική, φοροτεχνική, ή νομική υποστήριξη από ότι θα μπορούσαμε από μόνοι μας. Σε αντίστοιχο επίπεδο κινείται και η παροχή διοικητικών υπηρεσιών ενός συμβούλου επιχειρήσεων, παράγοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα εξοικονομεί και χρόνο (άρα χρήμα), βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα της συνολικής εργασιακής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.